Foto: FB.com

Foto: FB.com

Distribuie acest articol

Tot la categoria evlavie exagerată este și coliva cu icoane ce ulterior ajung mâncate.
Această evlavie este inclusiv în Muntele Athos. Deci imposibil de a se mai renunța la ea la modul general, doar individual cine se lămurește de exagerarea gestului.
Ce este greșit în ea, în această evlavie, din moment ce sunt făcute din respect de cele sfinte ?!?
EXAGERAREA. Adică nu era nevoie de acest adaos, era suficient cum era în vechime, doar o simplă cruce (când era coliva pentru morți) sau o simplă floare (când era pentru hram).
Deoarece icoana are un canon pentru facerea și respectarea ei. Nicăieri în erminiile bisericești nu se spune că o icoană după confecționarea ei se poate și mânca.
Mântuitorul Iisus Hristos ne-a revelat cum să ne împărtășim cu El prin Euharistie, dar nimeni (încă nu a îndrăznit) nu pune pe prescura cu Agneț și Chipul Persoanei lui Hristos, ci doar insemnul crucii și inițialele Mântuitorului.
La fel de exagerat este și cu punerea chipului copiilor pe tort la aniversarea lor. Cum îți vine să bagi lingura în chipul copilului tău și să-l mănânci și prin asta să crezi că e iubire ?!?
Dar în chipul Maicii Domnului sau al altor sfinți, de pe colivă, cum îți vine să bagi lingura în chipul lor și să rupi de acolo, doar pentru satisfacerea evlaviei tale ?!?
Știați că în vechime a fost o evlavie de asemenea exagerată dar care până la urmă a fost înlăturată, doar pentru că cine a trebuit a fost destul de vehement pentru a spune că nu e nevoie, că e exagerat ?!?
Era vorba despre unii preoți care pur și simplu scrijeleau din niște icoane vechi de lemn, considerate făcătoare de minuni, direct în Potir, pentru ca “prefacerea să fie și mai sfântă”. Gestul respectiv nu a apucat să ia amploare de aceea cumva repede a fost anulat și chiar dat uitării.
Ca să nu mai spunem de faptul că la noi în țară unii preoți de Paști oferă pâine stropită cu vin și le numesc “Paști”, ceea ce tot în categoria evlavie exagerată este. Și deși în alte țări ortodoxe nu se practică aceasta, nici măcar la noi în țară peste tot, totuși, Doamne ferește să te atingi de așa ceva și să spui că e o exagerare, că ești considerat că ai ceva impotriva celor sfinte.
Dar pentru că efectiv râvna la Împărtășanie a scăzut drastic, iar asta mai ales cu “ajutorul” preoților care îi îndepărtează pe credincioși de Potir, pe motiv de nevrednicie, iată la câte surogate s-a putut ajunge.
Nu trebuie să vă smintiți când aflați acestea, oricum nu se pot ține ascunse, mai ales în epoca informațiilor de tot felul, ci doar să aveți discernământ și să înțelegeți că nimic nu se compară cu Iisus Hristos Cel Înviat pentru noi și a noastră mântuire și faptul că El e Paștile nostru, Euharistia este cea mai mare unire cu El în lumea aceasta, după ce El S-a înălțat la Ceruri.
Însă la a Doua Venire a lui Hristos, împărtășirea cu El va fi și mai deplină, Față către Față. Acolo cu toții vom simți valoarea absolută a ÎNVIERII și faptul că Hristos este în noi și în mijlocul nostru pentru totdeauna.


  • un text de Protosinghelul Dimitrie Ivașco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *