Captură foto: FB.com

Captură foto: FB.com

Distribuie acest articol

În România, 60% din populația țării trăiește și muncește la oraș. Tendința este o creștere continuă, ca în toate statele dezvoltate, până când procentul va ajunge la 85 – 90 %. Pe de altă parte, din totalul parohiilor, doar 20 % sunt parohii urbane. Adică, aproximativ 20 % dintre preoți păstoresc pe cei 60% locuitori urbani.
Structura etnică, religioasă, socială și educațională este extrem de diversă la oraș în raport cu satul, iar provocările sunt mult mai mari decât în mediul rural. Tot mai multe școli din mediul rural se închid ceea ce duce la o concentrare tot mai mare la oraș a copiilor și tinerilor. Satele de astăzi devin încet încet niște imense „centre de bătrâni”.
Astfel se conturează două direcții:

  1. Biserica Ortodoxă va deveni o biserică rurală, a bătrânilor, a Sf. Maslu, a capelelor mortuare
  2. Biserica Ortodoxă va dezvolta și va adapta pentru mediul urban metodele pastoral- misionare specifice și va crește calitatea și intensitatea pastorației urbane, devenind o Biserică a tinerilor, a Sf. Liturghii, o Biserică catehetic-educațională și social-filantropică, o Biserică a viitorului și a eshatonului (veșniciei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *