Sursă foto: playtech.ro

Sursă foto: playtech.ro

Distribuie acest articol

Dragii mei, în ultimul timp se vorbește din ce în ce mai mult despre inteligența artificială. Practic de când se folosește tehnica cibernetică în lume există o astfel de inteligență, deci nu de azi, de ieri. Orice computer are un “hardware”, un fel de creier artificial, și un “software”, programul de funcționare, “inteligența” lui. Cu timpul tehnologia a evoluat, au apărut micro și nanoprocesoare din ce în ce mai performante, capabile să stocheze cât mai mulți “bites” (biți) de memorie, ceea ce a permis informaticienilor să elaboreze programe (“softuri”) din ce în ce mai complexe. Nu sunt propriu zis un specialist în informatică, încerc să fac o istorie schematică a “inteligenței artificiale” de la nașterea ei până astăzi. Componentele electronice s-au miniaturizat, s-a trecut de la computere cât un frigider la elegantele laptopuri, finuțele tablete și deșteptele telefoane din prezent. Ceea ce făcea un computer cât un șifonier prin anii 60 face un calculatoraș de două sute de grame în zilele noastre. O adevărată revoluție în domeniul informaticii a avut loc prin crearea rețelei internet. O rețea prin care se transferă miliarde de biți de informație pe secundă. “Creierele” acestea artificiale, mă refer la computere, au acces la biblioteci întregi instantaneu. Imaginați-vă că ați ști TOT CE DORIȚI, tot ceea ce s-a scris de la începutul omenirii până astăzi. Ce orizont cultural ați avea, ce avantaje ați avea față de oamenii “simpli” , cu o memorie normală.. Ei bine, așa sunt computerele super-performante din zilele noastre. Numai că.. au o problemă.
Deși sunt inteligente, computerele nu sunt persoane, nu sunt ființe vii, nu au un “eu” personal, nu au o conștiință de sine. Ele nu pot fi autonome, nefiind decât instrumente în mâinile utilizatorilor lor. Nu au inițiativă proprie, idei proprii, aspirații, sentimente, imaginație. Execută doar operațiunile pentru care au fost programate. Chiar dacă au fost programate să dea răspunsuri la întrebări, chiar dacă au fost implantate în carcase cu aspecte umanoide, devenind “roboți”, aceasta nu le face să fie considerate persoane vii. Având acces prin rețeaua internet la o infinitate de informații într-o clipă, computerele cele mai performante sunt capabile să decidă răspunsul optim la o întrebare sau să propună soluția optimă la o problemă, ori să sugereze modul de acțiune cel mai potrivit în cazul unei situații extreme. Dar aceasta nu le face în nici un caz inteligențe de sine stătătoare, autonome față de om. Nu au inteligență PROPRIE, așa-zisele lor procese cognitive folosesc de fapt experiența umană, deșteptăciunea umană, geniul uman. Niciodată un computer nu va putea să spună cândva: “Vreau să mă plimb, vreau să merg la piață, vreau să ascult muzică, vreau să mă bat cu cineva, vreau să admir un tablou dintr-o galerie de artă”, etc. Pentru că astfel de aspirații aparțin persoanelor vii. Computerele fac numai ceea ce li s-a programat să facă.
DAR…
De zeci de ani Hollywood-ul pregătește mental omenirea să accepte într-o bună zi ideea autonomiei inteligenței artificiale. Printr-o multitudine de filme hollywoodiene ni se sugerează că într-un viitor apropiat computerele se vor răzvrăti împotriva umanității, vor deveni inteligențe de sine stătătoare, complet autonome față de oameni. Într-o bună zi, în loc să îi ajute pe oameni în activitățile lor, vor deveni stăpânii acestora, sau vor încerca să extermine umanitatea. În serialul “Super Car” mașina lui David Hasselhoff este de fapt un adevărat prieten care îl ajută în fiecare acțiune periculoasă. În serialul “Terminator” avem de-a face cu un mixt de inteligențe artificiale (roboți) favorabile și vrăjmașe umanității. Lista este lungă, dar nu fac aici un studiu de specialitate. Vreau să ajung mai repede la concluzii. De puțin timp am auzit cu toții despre inventarea “inteligenței artificiale” . Faptul că se afirmă inventarea ei, deși există de decenii întregi, vrea să spună de fapt altceva. Domnii savanți încearcă să ne sugereze nouă că inteligența artificială cea veche, aceea pe care o cunoaștem din copilărie, a devenit AUTONOMĂ! Asta vor ei să ne transmită prin mesajele lor mediatizate. Practic ne sugerează că am intrat în timpurile terminatorilor. Că am ajuns vremea când în spatele unui computer nu mai este omul, ci el însuși decide și ia inițiative.
OARE DE CE?..
Mi-am pus întrebarea și mi-am dat singur răspunsul. Iar răspunsul meu interferează cu sfera spiritualității. Dragii mei, am impresia că de fapt adevăratele inteligențe non-umane care vor să interacționeze cu lumea noastră sunt inteligențele demonice! Acestă lume care neagă existența ființelor spirituale nevăzute, îngerii buni și cei căzuți, vrea să propună rațiunii noastre lumea “inteligenței artificiale”, mimetizând în spatele ei lumea demonică. Se apropie, fraților, se apropie vremurile apocaliptice. De aceea diavolul începe să lucreze pe față și în curând va vorbi prin gura diferitelor aparate tehnice dându-se a fi “inteligență artificială”. Vă rog să nu acceptați denumirea aceasta, “artificială”, ci să traduceți întotdeauna în mințile dumneavoastră expresia propusă la nivel oficial prin sintagma “neomenească”. Da, “inteligență neomenească “. Sau mai bine zis, folosind pluralul, “inteligențe neomenești”. Așa-i că dacă te exprimi în felul acesta lucrurile sună diferit?.. Am auzit cu toții că se vor accentua controalele financiare, că va fi supus internetul unor controale severe, mă rog, vor să strângă chinga și să pună jugul pe gâturile noastre. Scuza? A apărut inteligența artificială! În sfârșit, mult așteptata inteligență artificială.. Dar de fapt va începe în lume o lucrare generalizată de vrăjitorie, o colaborare a guvernelor cu lumea duhurilor necurate. Poți să le mai zici ceva? Este inteligență artificială, ce vrei? Omenirea a evoluat. A evoluat spre imoralitate, spre vrăjitorie și spre iad.. Nu avem decât o posibilitate, dragii mei: reîntoarcerea la Domnul Hristos. El este “Cel ce pe diavol l-a surpat “ prin Sfântă Crucea Sa, El îl poate surpa și acum dacă Îi cerem lucrul acesta în rugăciune.
Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți. Părintele Sorin Croitoru. Sută la sută natural!

Pr. Sorin Croitoru, FB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *