25 lucruri care te-ar putea liniști în legătură cu Bacul

0
Sursă foto: activenews.ro

Sursă foto: activenews.ro

Distribuie acest articol
  1. Peste 6 luni, când vei avea prima sesiune, îți va veni să râzi când îți vei aduce aminte cât de vastă ți se părea materia pentru Bac.
  2. Peste 3 ani nu îți vei mai aduce aminte mai mult de 10% din subiectele de la Bac.
  3. Nu o să mai știi prea multe despre „Moromeții” sau Ion Barbu, dar e posibil să vrei să citești o carte de plăcere pe plajă.
  4. Notele din examene nu spun ceva despre tine ca persoană (puține lucruri din viață o fac), ci despre o identitate a ta, cea de elev de liceu, pe care o să o părăsești foarte curând.
  5. Cu cât vei da mai multe examene, cu atât îți vei da seama că lucrurile care contează nu pot fi trecute într-un barem.
  6. Bacul nu este vârful potențialului tău, ci doar o treaptă pe scara vieții tale, un obiectiv pe care merită să-l atingi doar pentru a merge mai departe.
  7. „10 în Bac” nu ar trebui să fie niciodată un scop în sine, nici un factor determinant pentru personalitatea ta, ci o conjunctură favorabilă.
  8. La fel ca în cazul banilor, notele de la Bac nu sunt scopurile ultime. Rezultatele bune apar în mod natural din starea ta sufletească atunci când întreprinzi o acțiune.
  9. Dacă vrei să iei note mari pentru ca ceilalți oameni să te respecte sau să te iubească, o să fii permanent dezamăgit. Iubirea condiționată nu este ceea ce cauți.
  10. Inspiră.
  11. Expiră.
  12. Repetă.
  13. Găsește motive să fii recunoscător pentru experiența de a da acest examen, chiar dacă singurul tău motiv este acela că scapi de colegii tăi de liceu.
  14. Nu subestima niciodată rolul umorului. Nu te lua foarte în serios.
  15. Nu te uita la cât de mult sau de repede scriu alții. Ideea că ești în urmă este doar în imaginația ta. Ești doar tu, cu tine și foaia.
  16. Fă ceva plăcut pentru tine înainte de fiecare probă. Plimbă-te, joacă-te cu câinele, uită-te pe Netflix, fă o baie lungă, scrie-ți în jurnal. Creierul tău are nevoie să se deconecteze temporar. Ai încredere în el. Nu te va abandona dacă îl lași să se relaxeze, ba dimpotrivă, va fi și mai pregătit să îți sară în ajutor.
  17. Vizualizează-te pe tine în momentul în care se afișează rezultatele. Vezi ce ți-ai dori să faci prima dată. Răspunsul la această întrebare e posibil să-ți arate motivele inconștiente care stau la baza anxietății.
  18. E doar un moment. Curând va fi doar o amintire. Este o conjunctură, iar tu ești neconjunctural, etern, nerepetitiv. Faptul că dai acest examen spune prea puține despre evoluția ta umană și spirituală.
  19. Îmbracă-te cu haine confortabile și care te fac să te simți bine, poartă obiecte care îți sunt dragi și care sunt încărcate de semnificație pozitivă. Starea ta generală este foarte importantă și este compusă din detalii.
  20. Dacă profesorii asistenți sau ceilalți elevi fac gălăgie sau alte acțiuni care te împiedică să te concentrezi la rezolvarea subiectelor, fii curajos, ridică mâna și spune, în mod politicos, faptul că ai nevoie de liniște. Este dreptul tău.
  21. Dacă simți frică, anxietate, panică, rușine, încearcă să vorbești cu tine astfel: „Observ că-mi este frică. Accept și recunosc că-mi este frică. Eu sunt mai mult decât frica mea și nu mă rezum la aceasta”. Acest proces te va ajuta să nu te identifici cu stările de moment.
  22. Fii bun cu tine. Ești singura persoană alături de care trăiești toate experiențele vieții tale.
  23. Și asta va trece.
  24. Ai citit până aici și vreau să-ți mulțumesc pentru că ai dăruit din timpul tău pentru acest mesaj. Înseamnă mult pentru mine.
  25. Zâmbește. Bun. Acum e perfect.

Petruț Dinu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *