Distribuie acest articol

Observ cum de câțiva ani tainele bisericii sunt puse constant sub asediul presei. Fel de fel de știri sunt vehiculate nu în scopul informării obiective ci pentru a lovi în ceea ce are mai sfânt credinciosul: sfintele taine.
Mai reținem la începutul pandemiei înverșunarea cu care presa a sărit asupra linguriței pentru împărtășanie? Mai reținem frica indusă tot de media în a mai merge la biserică? De parcă lăcașul Domnului ar fi fost cel mai contagios loc din lume?
Taină Sf. Împărtășanii era atunci batjocorită și privită cu dispreț. Bisericile erau atent supravegheate de jandarmerie și poliție, iar credincioșii erau considerați principalii responsabili pentru îmbolnăvire.
Despre “medievalismul” Sf. Botez presa ne informa în 2021, atunci când la Suceava un bebeluș a murit nu din vina preotului ci din cauze medicale anterioare. A mai scris ceva presa după ce necropsia a clarificat faptul că preotul nu a greșit cu nimic? A mai considerat cineva necesar să i se aducă scuze publice acelui preot? Cu toții au sărit atunci asupra tainei “învechite”, “medievaliste” și “sălbatice” a Botezului ce necesită schimbată.
Schimbare s-a cerut și acum pentru taina Spovedaniei mergând, ca și în cazurile anterioare, pe inducerea neîncrederii în cele sfinte. Asaltul programat cu tot felul de pseudo-povești, mai mult sau mai puțin credibile și ținerea într-o tensiune constantă a privitorului are ca scop crearea unei distanțări evidente față de Biserica Ortodoxă.
Dacă este să urmărim perioada în care propaganda anti biserică este vehiculată în media vom observa că în apropierea praznicului Sf. Parascheva sau a Sf. Dimitrie Basarabov apar cele mai multe dintre știri, nefiind aici vorba despre o simplă coincidență ci de o directivă bine plănuită.
Nu sunt jurnalist, dar mă întreb astfel: dacă principalele scopuri ale jurnalismului sunt obiectivitatea și informarea, în știrile ce cuprind biserica regăsim oare aceste două elemente fundamentale? De cele mai multe ori nu, este de ajuns să vedem cu sunt prezentate doar o parte din informații, marșându-se pe anumite elemente: tradiție învechită, practici anormale, personaje fără credibilitate etc.
În anii ce o să vină propaganda anti biserică o să devină din ce în ce mai acerbă. Tainele Bisericii vor fi călcate în picioare de către tot felul de “experți” din ce în ce mai bine instruiți.
Nouă, creștinilor nu ne rămân decât câteva soluții la îndemână: Să ne cunoaștem cu adevărat credința prin tainele sale, să ne căutăm duhovnicii și să întoarcem dragostea lor prin sprijin și rugăciune, să nu ne vindem Biserica și ierarhii și să privim mereu spre Hristos, cerând în rugăciune luminarea și înțelepțirea minții!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *