
Captură foto: FB.com
Zeci de mii de glasuri au spus din inimă rugăciunea domnească. Zeci de mii de chipuri luminoase au rostit împreună Tatăl Nostru în fața Catedralei Mitropolitane din Iași, dând mărturie pentru propria credință. Mii de inimi au bătut la unison din dragoste față de cea care niciodată nu își întoarce chipul de la noi, mijlocind în fața lui Dumnezeu.
Cine sunt ei? Sunt tineri, vârstnici, copii, care indiferent de statutul social, indiferent de cât de mulți kilometri au parcurs zilele acestea, au ajuns la Iași. Cuminți, răbdători, dar mai ales bucuroși, așa ni se descoperă de ziua Sfintei Parascheva, o Românie curată, normală, în care valorile sănătoase ne arată tuturor firescul lumii acesteia.
Firesc de care uităm zilnic, atunci când nu știm să ne ajutăm aproapele, când uităm să spunem o vorbă de alinare, când călcăm în picioare Biserica și slujitorii ei, când ne murdărim sufletele prin răutatea zilei.
Pelerinii Sfintei Parascheva nu ies în față cu nimic, nu doresc publicitate și notorietate, nu își plâng orele îndelungate la rând și nu se îmbulzesc, călcându-se în picioare, așa cum suntem obișnuiți să vedem la știri. Ei nu caută senzaționalul ci veșnicia, nu stau la rând din spiritualitate și trend ci din credință.
Această normalitate nu poate fi înregistrată de camerele televiziunilor mereu în căutare de scandal. Pentru ei pelerinajul la Sfânta Parascheva rămâne măsurat în ore la coadă, îmbulzeală și profit financiar. Dar oare nu tot aceleași televiziuni promovează festivaluri ca Neversea, Untold și Electric Castle unde timp de câteva zile tinerii sunt invitați să petreacă?
Imaginile de la Iași vorbesc de la sine, ele vorbesc în primul rând celor care știu să privească cu sufletul curat, înțelegând ca România prin Sfinții și credincioșii săi îmbracă haina veșniciei.