Elena Radu pune prima concluzii. Spune că deciziile BEC sunt acte administrative pentru care nu este necesară procedura prealabilă. Trebuiau publicate în Monitorul Oficial pentru a produce efecte juridice, nu au fost publicate, votarea s-a întrerupt pe baza unei decizii nepublicate în Monitorul Oficial. Decizia nr. 230 a fost adoptată în baza unui comunicat de presă.
Nu există un articol de lege care să prevadă întreruperea procesului de votare, BEC nu avea competență pentru așa ceva. Decizia nr. 231 poartă semnătura unei singure persoane, nu are în spate un referat cu motivare. Bec adoptase hotărârea nr. 1 prin care se publicase in Monitorul Oficial regulamentul de funcționare. Potrivit acestuia, nu au dreptul să își înceteze activitatea decât după alegerea președintelui.
BEC a comis un abuz de putere deoarece potrivit deciziei CCR care validase primul tur, nu putea stopa procesul de votare. Efectul este încălcarea voinței populare, Convenția de la Roma spune că democrația este exercitată de popor la vot. Deci această hotărâre a BEC nu putea să anuleze hotărârea de guvern privind stabilirea calendarului alegerilor. În prezent avem un guvern abilitat de un președinte care nu mai este în funcție, deci un guvern ilegitim. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără implicarea SRI, CSAT, Johannis.
ÎN CONCLUZIE se impune anularea deciziilor BEC și reluarea turului 2 al alegerilor. – sursă: activenews.ro
Viitorul democratic, independent și demn în relațiile cu țările partenere este în joc. Trăim un moment de cotitură al democrației din țara noastră, și așa tare fragilă, în care progresismul ideologic încearcă să distrugă ultima fărâmă de democrație în România.