
Foto: FB.com
„Şi I-au zis: Auzi ce zic aceştia? Iar Iisus le-a zis: Da. Au niciodată n-aţi citit că din gura copiilor şi a sugarilor Ţi-ai pregătit laudă?” (Evanghelia după Matei 21, 16)
Unul dintre reproșurile ce i-au fost aduse minunatului copil Rareș Prisăcariu a fost acela că nu înțelege de fapt textele pe care le recită. Fiind doar un copil el nu înțelege sensul și profunzimea poeziilor sau a prozei prezentate și de aceea este nepotrivit ca un copil să rostească aceste texte literare.
Același reproș l-a primit și Mântuitorul din partea cărturarilor care socoteau că acei copii care strigau refrenul „Osana Fiul lui David” în templu, în duminica Intrării în Ierusalim a Domnului, greșesc.
Aclamația li se părea o blasfemie, iar atitudinea copiilor total nepotrivită.
Ce le răspunde Domnul Iisus Hristos? „Niciodată n-aţi citit că din gura copiilor şi a sugarilor Ţi-ai pregătit laudă?” (Matei 21, 16).
Așadar Dumnezeu nu primește conștiența noastră, ci inima bună, puritatea noastră ! El binecuvintează pe orice copil care rostește laude la adresa Lui, chiar dacă nu înțelege profunzimea cuvintelor rostite.
În același timp un copil poate să rostească blasfemii la adresa lui Dumnezeu, a Bisericii , a credinței, a slujitorilor lui Dumnezeu. În Vechiul Testament. Acest lucru atrage nenorocirea asupra lor, chiar dacă ei nu sunt conștienți de ceea ce fac sau rostesc. Un exemplu dramatic este cel relatat în cartea a IV-a a Regilor, cap. 2. Acolo se relatează că un grup de copii l-a batjocorit pe prorocul Elisei:
„De acolo s-a dus Elisei la Betel. Şi cum mergea pe drum, au ieşit din cetate nişte copii şi s-au apucat să râdă de al zicând: “Hai, pleşuvule, hai!” Iar el, întorcându-se şi văzându-i, i-a blestemat cu numele Domnului. Atunci, ieşind din pădure doi urşi, au sfâşiat din ei patruzeci şi doi de copii”.
Deci, să-i lăsăm pe copii să-L laude pe Dumnezeu și să-i ferim de a aduce blasfemii la adresa Lui !
Pr. Florin Stan